Οδηγίες Φύτευσης Ροδιάς

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ
Η φύτευση γίνεται από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, σε καλά και κατάλληλα προετοιμασμένα χωράφια, που δε νεροκρατούν και βρίσκονται σε περιοχές χωρίς ομίχλες ή κρύους ανέμους ( ζώνες καλλιέργειας της ελιάς ή αμυγδαλιάς).
Συστήνεται στο τελευταίο σβάρνισμα η ενσωμάτωση κοπριάς ( 1- 2 τόνους ανά στέμμα), υπερφωσφορικού λιπάσματος ( 0-20-0) 25 κιλά ανά στρέμμα και θειικού καλίου (0-0-51), 15-20 κιλά ανά στρέμμα.

ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Τα φυτά της Ροδιάς πρέπει να φυτεύονται από τότε που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρις ένα μήνα πριν βγάλουν καινούργια φύλλα δηλαδή από το τέλος Οκτωβρίου ως το τέλος Μαρτίου. Τα φυτά σε μπάλα χώματος μπορούν να φυτεύονται όλο το χρόνο
Οι λάκκοι πρέπει να έχουν βάθος και πλάτος ανάλογα με τις διαστάσεις των φυτών που θα φυτέψετε και γενικώς το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι 25 ? 35 εκατοστά και το πλάτος 30 εκατοστά.

Παραλαβή και διατήρηση φυτών
Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις πρέπει τα φυτά από τη στιγμή που θα βγουν από το φυτώριο να πάνε γρήγορα για φύτεμα. Οι ρίζες των φυτών δεν πρέπει να μένουν ακάλυπτες στον ήλιο και στον αέρα ούτε για μια στιγμή, γιατί έτσι ξηραίνονται και αχρηστεύονται. Τα φυτά ως την ώρα που θα φυτευτούν, πρέπει να μένουν συσκευασμένα σε κιβώτια ή σε υγρές λινάτσες με λίγο χώμα ή άμμο στις ρίζες τους και να διατηρούνται σε σκιερό χώρο. Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα φυτά σε μπάλα χώματος

Αποστάσεις
Η φύτευση γίνεται σε ορθογώνια και σε αποστάσεις 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 4 μέτρα επάνω στη γραμμή.

Φύτεμα γυμνόριζων Φυτών
Τυλίγουμε μερικά φυτά, όπως ήλθαν από το φυτώριο, σε μια βρεγμένη λινάτσα κι αρχίζουμε τη φύτευση. Πιάνουμε το φυτό με τ’ αριστερό χέρι από το λαιμό (μεταξύ ριζών και κλαδιών ) και το τοποθετούμε όρθιο στο λάκκο, έτσι που να αγγίζουν οι ρίζες του στον πάτο του λάκκου χωρίς να πιέζονται.  Με το δεξί μας χέρι δίνουμεστις ρίζες με προσοχή την φυσική τους θέση και τις σκεπάζουμε με χώμα
Πιέζουμε το χώμα γύρω από το φυτό με τις παλάμες μας και με τα δάχτυλα ανοιχτά ώστε να έρθει το χώμα σε πλήρη επαφή με τις ρίζες. Κατόπιν συμπληρώνουμε και άλλο χώμα, που να φτάσει 2-3 εκατοστά πάνω από το λαιμό του φυτού και το πιέζουμε καλά. Το τελευταίο πάτημα γίνεται με τα πόδια.

Φύτεμα Φυτών με μπάλα χώματος
Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα ξυραφάκι τη λινάτσα και την αφαιρούμε ή αν πρόκειται για νάιλον σακούλα κόβουμε, γύρω-γύρω και αφαιρούμε τον πάτο. Μετά κάνουμε ένα κάθετο κόψιμο στο πλαϊνό της σακούλας και την αφαιρούμε χωρίς να σπάσουμε την μπάλα. Ρίχνουμε κατόπιν χώμα γύρω στη μπάλα και κάνουμε όπως και με το φύτεμα των γυμνόριζων.

Μετά το φύτεμα
Ποτίζουμε απαραίτητα αμέσως μετά το φύτεμα, ώστε να εκδιωχθεί ο αέρας  από το χώρο των ριζών.

Προληπτική ενέργεια πριν τη φυτεία:
Για να προστατέψουμε το ριζικό σύστημα και το κάτω μέρος του κορμού των φυτών (το λαιμό) από μύκητες, φτιάχνουμε σε κουβά διάλυμα με Fozetil Al (Φοζετίλ Αλ) , 25 γραμμάρια σε 10 λίτρα νερό και εμβαπτίζουμε το ριζικό σύστημα και 5 ? 10 εκατοστά το λαιμό στο διάλυμα και αμέσως φυτεύουμε. Στα φυτά με μπάλα χώματος μπορούμε να καταβρέξουμε το λαιμό των φυτών με το ίδιο διάλυμα, με ένα ποτιστηράκι, αμέσως μετά το πότισμα.

Συγκομιδή καρπού

Βασική αρχή

Το Ρόδι είναι καρπός που ωριμάζει ΜΟΝΟΝ επάνω στο δένδρο και όχι μετά τη συγκομιδή όπως άλλοι καρποί.

Ρόδια που κόβονται άγουρα είναι άχρηστα και επιβαρύνουν με απαράδεκτο κόστος τον καλλιεργητή και τον διακινητή των καρπών (δαπάνες συγκομιδής, μεταφοράς, διαλογής και καταστροφής των άγουρων καρπών)

Κριτήρια Ωρίμανσης και Συγκομιδής

Η Συγκομιδή των Ροδιών γίνεται από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι το Νοέμβριο και τα βασικά κριτήρια ωρίμανσης είναι:

   1. Τα ρόδια να έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα (τυπικό της ποικιλίας Wonterful), σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% της επιφάνειας του καρπού.

   2. Ο χυμός έχει συγκέντρωση Διαλυτών Στερεών Συστατικών (Δ.Σ.Σ) ή Brix, τουλάχιστον 16%

Τρόπος Συγκομιδής

Η Συγκομιδή πρέπει να γίνεται έγκαιρα και γρήγορα σε 2-3 χέρια. Οι καλύτερες ώρες συγκομιδής είναι νωρίς το πρωί ή το απόγεμα. Δεν κόβουμε ρόδια υγρά, μετά από βροχή ή με δροσιές.

Τα ώριμα ρόδια, και ΜΟΝΟΝ αυτά, κόβονται προσεκτικά με ειδικό ψαλιδάκι για να μην πληγώνονται οι καρποί και μεταφέρονται γρήγορα για διαλογή, επεξεργασία ή αποθήκευση, μέσα σε κιβώτια χωρίς βλάβες και επιμολύνσεις.

Κόβουμε τον ποδίσκο, χωρίς να τραυματίζουμε τον καρπό, στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του ροδιού. Ποδίσκοι που εξέχουν τραυματίζουν τους καρπούς στη μεταφορά και τη διαλογή.

Συγκομίζουμε σε πλαστικούς κουβάδες και στη συνέχεια σε πλαστικές κλούβες, με προσοχή. Οι σχισμένοι καρποί δε συγκομίζονται

Ποιοτική κατάταξη

   Ποιότητα Α΄ Καρποί ώριμοι, με ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς εγκαύματα και πληγές, χωρίς σχισίματα και βάρος 300 γραμμάρια και πάνω,

    Ποιότητα Β΄ Καρποί ώριμοι, χωρίς σχισίματα, με βάρος μικρότερο από 300 γραμμάρια.

Λίπανση

Βασικές αρχές της Λίπανσης – ∆ιατροφής των δένδρων Ροδιάς
 Ικανοποίηση αναγκών ανάπτυξης των φυτών
 Ανάγκες καρποφορίας
 ∆ιατήρηση παραγωγικού δυναµικού
 Κόστος παραγωγής
Για τις λιπάνσεις µας παίρνουµε πάντοτε υπόψη, την Εδαφολογική ανάλυση, την ανάλυση Φυλλοδιαγνωστικής, την καρποφορία και την ανάπτυξη των δένδρων.
Η σειρά σπουδαιότητας των παραγόντων διατροφής, σε σχέση µε την ανάπτυξη και την παραγωγή της Ροδιάς είναι :
Το Νερό : Ρυθµίζει την Ανάπτυξη, την Καρποφορία, την απόδοση και το µέγεθος των καρπών.
Το Άζωτο (Ν) : Απαραίτητο για την ανάπτυξη, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών.
Το Κάλιο (Κ2Ο) :Απαραίτητο για την παραγωγή, το µέγεθος και την ποιότητα των καρπών
Τα υπόλοιπα στοιχεία διατροφής (Φώσφορος (Ρ2Ο3), Ασβέστιο (Ca), Μαγνήσιο (Mg), Θείο (S), Σίδηρος(Fe), Βόριο(B),Μαγγάνιο (Mn), Ψευδάργυρος(Zn), Χαλκός(Cu), Μολυβδαίνιο(Mo)
Η χορήγηση των λιπασµάτων πρέπει να γίνεται σε δόσεις, αρχίζοντας από το Μάρτιο και τελειώνοντας τον Ιούλιο.
Σε κάθε δόση χορηγούµε την ανάλογη ποσότητα από κάθε στοιχείο. Για τον προγραµµατισµό προτείνεται να χορηγείται 20% της ετήσιας ποσότητας µέχρι 15 Μαρτίου, 20% τον Απρίλιο, 20% το Μάιο, 20% τον Ιούνιο και 20% τον Ιούλιο.
Η χορήγηση των λιπασµάτων µε το αρδευτικό σύστηµα (Υδρολίπανση), είναι προτιµότερη, γιατί µειώνονται τα εργατικά, το λίπασµα φτάνει κατευθείαν στις ρίζες των δένδρων, µειώνεται η ποσότητα αλλά αυξάνεται η αποτελεσµατικότητα των λιπασµάτων. Και στην Υδρολίπανση χορηγούµε σε δόσεις τα λιπάσµατα, στις ίδιες αναλογίες κατά µήνα.
Η υπερβολική λίπανση µε Άζωτο ή η χορήγησή του µετά τον Αύγουστο, δηµιουργεί υπερβολική βλάστηση, µειώνει την αντοχή των φυτών, µειώνει την καρποφορία, επιβραδύνει την ωρίµανση και µειώνει την ποιότητα των καρπών

Τα διαφυλλικά λιπάσµατα συµπληρώνουν τα βασικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία. που χρειάζεται η Ροδιά, για την ισορροπηµένη διατροφή, ανάπτυξη και παραγωγή.